Foto Brunflo kyrka, kastalen.

Brunflo, detalj av kastalen.


 

 

Aktuellt

SEMINARIUM OM SARAJEVOS KULTURARV

Forum för forskning kring det kyrkliga kulturarvet vid Uppsala universitet arrangerar ett nytt seminarium den 2 februari. Ämnet är Sarajevos religiösa arv. Arkitekten Boris Tapara berättar om de olika samfundens arkitektur.

Läs mer om seminariet och anmälan i denna pdf-fil.


avr

KONFERENS OM TIMMERMANSKONST

Svenska kyrkan och Hantverkslaboratoriet arrangerar en konferens om vård och bevarande av kyrkornas timmermanskonst i Lund den 3–4 februari. Läs mer i denna pdf eller på Hantverkslaboratoriets hemsida.


avr

NYA PUBLIKATIONER

Skånes kyrkor. En kulturhistorisk resa genom 1000 år. Caroline Ranby, länge verksam som kyrkoantikvarie i Skåne, ger sin bild av landskapets kyrkor. Utgiven av Historiska media.

Tusen år till, utgiven av Svenska kyrkan (Verbum), vill göra det kyrkliga kulturarvet mer tillgängligt och angeläget. En blandad skara skribenter ger sin syn på kyrkorna och berättar om traditioner och symboler. Rikt illustrerad. Se vidare presentationen på Verbums hemsida.

Uppsala domkyrka. Del VII. I serien Sveriges Kyrkor. Utgiven av Upplandsmuseet. Se vidare Upplandsmuseets hemsida om alla delar om domkyrkan.

3 500 kyrkor - Problem eller möjlighet 8 restaureringsexempel. Rapport över årets arbete vid kursen i Restaureringskonst, Kungl. Konsthögskolan. Rapporten, som skisserar möjliga restaureringinsatser för ett antal kyrkor i Stockholmstrakten, finns att ladda ned på Konsthögskolans hemsida.

De kyrkliga kulturarven – aktuell forskning och pedagogisk utveckling blir först ut i en ny bokserie utgiven av Uppsala universitet. Serien kallas Acta Universitatis Upsaliense. Arcus Sacri.

Boken tar bland annat upp den konstvetenskaplig forskningen om kyrkor. När ämnet etablerades var kyrkor ett huvudområde, men numera är rollen mindre. En naturlig utveckling, eller något att beklaga? Och vad betyder det för vården av kyrkorna?

De kyrkliga kulturarven, bokomslag.

Är du intresserad av att veta mer om De kyrkliga kulturarven, kontakta Henrik Widmark: henrik.widmark(at)konstvet.uu.se.


avr

DEBATT OM ANSVARET FÖR KYRKORNA

Svante Beckman inledde en debatt om övertaliga kyrkor på DN debatt i jul. Debatten har sedan fortsatt i Kyrkans tidning.

Svante Beckman: Svenska kyrkan klarar inte skötseln av alla kyrkor
DN debatt (dn.se) 25/12 2013
Mot bakgrund av statistik över medlems- och besöksantal menar Beckman att det gemensamma ansvaret för kyrkorna är ohållbart. Svenska kyrkan kommer inte att klara att både sköta samfundets egentliga uppgifter och att förvalta kulturarvet. Artikeln renodlar två alternativ: kyrkan tar över ansvaret för kyrkorna helt och fullt, eller också sköter stat eller kommun förvaltningen på egen hand.

Erika Brundin: Överdrivet dyster bild av kyrkans förmåga
DN debatt (dn.se) 30/12 2013
Brundin replikerar att Beckmans beskrivning är för dyster. Det delade ansvaret är fortsatt motiverat eftersom kyrkorna är gudstjänstrum och ett nationellt kulturarv – på samma gång.

Barbro Matzols: Kräv besked om kyrkornas framtid
Kyrkans tidning (kyrkanstidning.se) 16/1 2014
Matzols undrar om den kyrkoantikvariska ersättningen kommer att höjas, och menar i anslutning till Beckman att det är dags se verkligheten som den är.

Peter Bexell: Välj vilken kyrka som ska satsas på
Kyrkans tidning (kyrkanstidning.se) 16/1 2014
Bexell beskriver hur kulturminnesvården intresserar sig för kyrkorna som föremål, när det egentliga kulturarvet är verksamheten i dem. Ett musealt bevarande motverkar förändringar och utveckling av gudstjänstlivet. Kyrkan måste utarbeta egna kriterier för urvalet bland kyrkor som är värda att satsa på.

Ingrid Sjöström: Värna kyrkorna tillsammans
Kyrkans tidning (kyrkanstidning.se) 29/1 2014
Prioriteringar kommer att bli nödvändiga, men en att låta enbart en part ta ansvaret är inte lösningen. Det som Bexell beskriver som ”museala” kyrkorum, präglade av en stark historisk stämning, är också en tillgång. Sjöström förordar samarbete.


avr

”KYRKORNAS HEMLIGHETER” – NU I BOKFORM

Boken Kyrkornas hemligheter, en fristående fortsättning på TV-serien med samma namn, finns nu i bokhandeln.

Boken består av åtta kronologiskt ordnade huvudkapitel med text av Ann Catherine Bonnier och Ingrid Sjöström. Tolv experter har därtill bidragit med fördjupningar kring särskilda teman, inte minst de kyrkliga föremålen: Robert Bennett, Anders Bodin, Hedvig Brander Jonsson, Inger Estham, Peter Gillgren, Emilie Karlsmo, Jakob Lindblad, Jan Svanberg, Göran Tegnér, Marian Ullén och Axel Unnerbäck. Lennart Karlsson har bidragit med textunderlag och flera fotografier.

Bilderna är i hög grad framtagna särskilt för boken. Många är visuella upplevelser – se exempelvis Dädesjötaket i dess helhet på ett stort uppslag!

Boken på 256 sidor är i stort format och rikt illustrerad i färg.

Utgivningen har erhållit stöd från Kungl. Vitterhetsakademien, Riksbankens Jubileumsfond, Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, Kungl. Patriotiska Sällskapet, Berit Wallenbergs stiftelse och Helgo Zettervalls fond.

Boken finns att köpa i bokhandeln. Ordinarie pris är ca 400 kr.

Sockenkyrkonätverkets medlemmar kan även beställa boken till ett förmånligt pris direkt från förlaget:
1 exemplar = 250 kr/st inklusive moms.
5 exemplar = 200 kr/st inklusive moms.
10 exemplar = 175 kr/st inklusive moms.
Frakt tillkommer.

Bokomslag, Kyrkornas hemligheter


Mejla beställningen till britta.johansson@medstromsbokforlag.se

För den som missade TV-serien går det fortfarande att se avsnitt på SVT:s hemsida.


avr

PRESENTATION AV NÄTVERKET

I det senaste numret av Bebyggelsehistorisk tidskrift ger Bengt OH Johansson och Ingrid Sjöström en utförlig presentation av Sockenkyrkonätverket.

Artikeln kan läsas här, i pdf-format.

 

avr

NYUTGIVEN BOK OM KYRKORESTAURERING

Lotta Gustafssons avhandling Medeltidskyrkan i Uppland. Restaurering och rumslig förnyelse under 1900-talet finns nu utgiven i en ny, rikt illustrerad utgåva, på Artos förlag. Läs även mer i denna broschyr (pdf-fil).

Omslagsbild,