Vårt gemensamma kyrkliga kulturarv – så arbetar vi i Växjö stift

Produktioner Växjö stift

Ett av stiftskansliets många uppdrag är att stötta församlingar och pastorat, att ge råd och stöd, bland annat i deras förvaltning av det kyrkliga kulturarvet. Så som många andra stift har Växjö därför bedrivit flera stora inventeringar vars resultat ska underlätta det arbetet för enheterna. För tre av dessa stora inventeringar, kyrkogårdar, textilier och metallföremål, har Växjö stift sedan gjort större satsningar.

I boken Ett levande kulturarv – kyrkogårdar i Växjö stift, från 2010, kan berättas exempelvis om hur begravningstraditioner har förändrats genom tiderna, placeringen i landskapet, materialval och stilar på gravvårdar, det gröna kulturarvet, klockringning och mycket mer.

När skadeinventeringen av kyrkliga textilier genomfördes skissades det på olika sätt att lyfta fram de kyrkliga textilierna och vad de kan berätta. 2016 släpptes boken Textilier i helig tjänst där läsaren får veta mer om olika textila föremål som finns i kyrkan, konstnärerna och deras ateljéer men också om hur man ska ta hand om textilierna så att skador inte uppstår. Året efter visades Gudomliga skapelser på Kalmar läns museum och flera föreläsningar hölls med olika teman om textil. Utställningen utformades som en möjlig vandringsutställning och sommaren 2018 visades den på Ölands museum.

I år avslutas en stor skadeinventering av kyrkliga metallföremål och i april släpptes boken Metaller i helig tjänst. Som del i att uppmärksamma metall och kyrkliga symboler har några sommaröppna kyrkor i stiftet deltagit i en drakrunda där besökaren kan upptäcka symboler och föremål i kyrkorna och samla små metalldrakar i olika färger. I höst fortsätter vårt samarbete med Kalmar läns museum genom några föreläsningstillfällen med teman utifrån artiklar i boken.

Boken Mötesplatser för trons och livets frågor från 2016 berättar om ett annat samarbetsprojekt tillsammans med Kalmar läns museum där kyrkorummet användes som ett pedagogiskt rum. Genom tidsresemetodiken, att resa i tiden, kunde deltagaren upptäcka nya perspektiv och öppna för samtal om livet och tron. Det finns en film som beskriver det nu avslutade projektet: https://www.youtube.com/watch?v=_N3KeuML7ZQ.

Svenska kyrkan har tagit på sig ett stort ansvar när det gäller att förvalta vårt gemensamma kulturarv, ett tusenårigt levande kulturarv. I våra kyrkor, på våra kyrkogårdar och genom föremålen finns oräkneliga berättelser som vi har möjlighet att ta del av, om vi vill.

Maria Brynielsson, Stiftsantikvarie Växjö stift